Szabadidomítás

Szombaton Tászler Melinda járt a lovardában szabadidomítói alapokat tanított. Eléggé nagy volt a érdeklődés, nyolc bértartó is eljött. Amin meglepődtem, hogy senkinek nem volt korábban ilyen irányú tapasztalata – csak nekünk. Az is helyére került, hogy az általam megismert irányzatot szakmailag milyen irányban kell elhelyezni. Arippo rendkívül érdekes volt ebben a helyzetben. Észrevette, hogy most itt valami más van, mint ami a megszokott és egyértelmű jeleit mutatta, hogy vannak emlékképei erről a helyzetről. Hatalmasokat ásított és nézte a többi lovat, ahogyan dolgoznak. Végre én is tanulhattam új mozdulatokat, nem állapot, hogy lassan több, mint 15 éve ugyan azokat a dolgokat csináljuk. Fontos volt, és remélem lesz még ilyen alkalom.

Másnap, 21én féreghajtásra került sor. A gyerekekkel mentünk ki és csak patát tisztítottunk a karám kapui között, illetve beadtam a féreghajtót. Arippo jól van, de az időjárás nagyon rapszodikus. Pár napja még majdnem 30 fok volt, most hajnalban 2 fok van, nappal meg 10. Tehát kifejezetten hideg van, ami megzavarja a vedlést. Esők is jönnek-mennek, patát is érdemes nézni.

Úton

Lehűlt az idő, de annyira, hogy hajnalban 2 fok volt, nappal pedig alig van 14 fok. Nem gond, de ezzel lelassult Arippo vedlése is. Az idő nedvesebb is lett, kisebb nagyobb esők vannak, így a patt is érdemes figyelni. Arippoval jót sétáltunk. Hagytam legelni az erdőig, könnyű, szóbeli kérésre jött velem legelés közben. Az erdőbe most a másik irányból mentünk fel. Kár, hogy felszórták kaviccsal az út egy részét, nekünk ez nem jön be. Útközben még megálltunk ott, ahol lucernát is lehet legelni, de utána már megállás nélkül mentünk végig az erdei úton. A talaj még épp megfelelő volt. Utána a lovardában patát tisztítottam és kentem, és mentünk vissza legelészve a karámba. Jó volt.

A meleg vége

Aripponál jártam, de este felé. Ma is eléggé meleg volt, extra 26-27 fok körül. Még tart a vedlése, viszont érdekes, hogy szinte csak az egyik oldalán. Egészében nagyon jól néz ki, sokkal jobb formában van, mint most én. A hasánál a furcsa kikopást befújtam aluspry-el, egyébként a két kapu közötti részben legelt, amíg pucoltam. Az új karámterület határát megtisztították, de még mindig sok a kidölt oszlop és a balesetveszélyes maradvány. Elvileg holnap vége a melegnek, tizen fokok lesznek és eső…

Indul a boogie

A lányok március 30án lovagoltak utoljára Arippoval – és azóta is nekik volt beállítva a kengyelszíj- Vagyis ilyen rég óta nem tudtam menni Arippoval. Beteg is voltam, sok minden probléma jött közbe. Április 4-én osztályt lovagoltak a lányok, de akkor Arippo nem fért bele, még nem voltam olyan állapotban. Ahogy itt a blogon látható április 2-án mozgattam meg utoljára földről. Magyarul: rég lovagoltam, hiányzott is. Ehhez képest nagyon vártam a mai alkalmat még akkor is, ha nem volt tiszta képem mit is csináljunk – ha mást nem, hát újra kezdünk alapozni.

Arippo rendkívül örült amikor meglátott és sietett elém, az egész találkozás időtartama alatt ha módjában ált bökdösött. Nagyon könnyedén, szóbeli felkérésre jött vele a lovarda felé miközben legelt is. A szőre még nagy, de így hogy nem látogatom lassabb a vedlése is. Ma már kifejezetten meleg volt, 26 fok, napos idővel és egy-egy pillanatban szélrohammal. Bent is rendkívül kezes és alkalmazkodó volt, nagyon nyugodtan hagyta, hogy tisztítsam patáját , bundáját. dōTERRA olajat is választott, úgy tűnt ezúttal is a Brave tetszett neki – arra kell gondoljak, hogy a kellemes narancsos illata miatt. Több lépcsős foglalkozást terveztem és közben döntöttem menjük e tovább. Előbb mozgattam kötélen, de előtte 12-3-6-9 órára rakott rudakat tettem le. A rudakon ügetve is áthaladtunk. Nyerget is kapott végül és felültem. Arippoban volt energia, volt menőkedve, de teljes mértékben alkalmazkodott hozzám. Lehetett volna vágtát is kérni, de magam miatt inkább hanyagoltam. A rudakon – más néven szerencsekeréken – haladtunk át minden lehetséges irányban – átlóban is. Háromféle módon használtuk: körbe, lóhere alakot lovagolva (ez jól látszik a képen) és átlót lovagolva. Majd mindhármat kombináltuk.

Végül úgy döntöttem menjünk ki az erdőben, de sétáltatva. Levettem a nyerget és így mentünk a legalapabb útvonalon. Aripponak nagyon tetszett a program, végig bökdösött. Jót sétáltunk és mivel az írtál a vezeték alatt már sajnos nem járható, így a normál földúton jöttünk vissza a karámokhoz. Egy szaksz fel lett szórva kaviccsal, ez nem annyira tetszett, de volt lehetőség lucernaféléket legelni, ez jó volt. Arippo itt is könnynedén jött velem, ha kértem. Visszavittem a karámjába, de nem hempergett.

Ugyanis össze lett nyitva a karám az új területtel, a többi ló ott volt. Arippo rendkívüli módon csodálkozott hogyan lehetséges ez és szabad e ilyet. Valahogy tőlem kért engedélyt, hogy ez így rendben van. Érdekes volt, hogy egy könnyed mozdulatomra máris vágtázott, ivott és végül odament a többiekhez. Az autóból láttam, hogy a többiekkel, feltartott farokkal vágtatgat. Így méginkább hangsúlyt kapott mennyire toleráns volt ma felém és figyelembe vette az állapotomat. Egészében több, mint 4km-t mentünk.

Tavaszi földi foglalkozás – videók

Feltettem a március 18-i foglalkozásunk két videóját. Az első videóban az aktivitás volt a cél. Megnéztük az „Állj!”-t úgy, hogy Arippo több személyes teret adjon az irányítójának – vagyis ne másszon a nyakába amikor megáll. Azt is figyeltük, hogy tartson távolságot, ha körön megy lépésben – ezt a pálcával ellenőriztem úgy, hogy a vállához tartottam. Arra is ügyeltünk, hogy nem lépésből mentünk vágtáig, hanem vissza-vissza vettünk a jármódokból. Arippo remekül vette a testtel adott jelzéseimet, de a farát akár csettintésre is arrébb tudja tenni. A kör bal kézre kicsit spórólósabbnak tűnt , de egészében jól ment minden.

Itt a feladat utáni, pontos „Állj!” volt a cél, mert múltkor a gyerekekkel ez kissé zavarosra sikeredett. Most jó volt.

Este

Ma végre este eljutottam Arippohoz. Eléggé visszaesett a hőmérséklet, 27 fok után 16 van, vagy inkább kevesebb. Legeltettem Arippot, de bejöttünk a lovardába is, ahogy hosszú kötélen foglalkoztam vele cca. 20 percet. Elsősorban a cél a mozgatás volt, ezért vágtáig vittem. Balkézre eléggé nyugodt vágtát mutatott, jobbkézre nagyobb volt a menőkedve. Visszafelé is legelt, de mennünk kellett, mert ment le a nap.

Közös

A lányoknak osztálylovaglás volt, de így, hogy Arippoval nem tudtam sehogy sem előkészülni rá nem ülhettünk fel. Viszont kimentünk hozzá és legeltettük.

Elakadás

Ma végre ki tudtam jönni, mert sajnos megint teljesen szétesett a folyamatunk illetve az életünk. Ahogy korábban éreztem beteg lettem, mostanra tudtam magam annyira összeszedni, hogy foglalkozzak vele. A táj szép, zöld minden, de a levegő még hűvös. Megint volt olyan éjszaka, hogy csak 2 fok volt, ez lassítja a vedlést, még nagy a szőre. Annyit próbálok megígérni magunknak, hogy igyekszem a jövőben tematikusan foglalkozni vele, hiszen tavasz van és ilyenkor a legfontosabb, hogy a közös folyamat kiszámítható és tematikus legyen.

Saddle-Work – Alexander Technique

Legjobb tudomásom szerint ez egy teljesen ismeretlen terület Magyarországon, sőt talán ez az első írás magyar nyelven ebben a témában. Tehát legjobb ha a kályhától indulva, legelőször nézzünk utána ki is volt F. Matthias Alexander (1869 – 1955), mi az Alexander Technique, és azon belül an u.n. Saddle-Work?

Évtizedekkel ezelőtt hallottam először az  Alexander Technique-ról és életem első leckéjét, autentikus forrásból, egy Ausztrál AT tanártól vettem. A hangját vesztett színész történetét már ismertem, amikor a technikával találkoztam. A későbbi előadóművész az Ausztrália melletti Tasmánia szigetén született, de a későbbi évtizedekben bejárta az akkori modern világot.

F.M. Alexander lovon. Forrás: https://alexandertechnique.co.uk/benefits/horse-riding

Alexander soha nem nevezte művét Alexander Technique-nak, ő mindig úgy hivatkozik rá, mint „my work”. Ezzel együtt ez az elnevezés már régóta elfogadott, sőt szakmai vonalon csak annyit írnak, hogy AT. Alexanderre is elég gyakran csak keresztnevei alapján hivatkoznak (FM), megkülönböztetendő a testvérétől, egyik első tanítványától Albert Redden Alexandertől (AR). Mindketten tudtak lovagolni.

Az Alexander Technique (AT) fontosabb gyakorlatai, mozzanatai: Table-Work, Sit, Stand, Walk, az un. Whispered ‘Ah’ (magyarul suttgó „A” hangzó, egy sajátos technika az állkapocs, torok és a hangszálak felszabadítására) – valamint Saddle-Work.

Ezek közül a Sit, Stand, Walk (ülés, állás, járás), és a Whispered ‘Ah’ F.M. „találmánya”, az asztali munkát, vagyis az előkészítést Alexander titkárnője találta ki. Ugyan ez a helyzet a Nyereg-munkával kapcsolatban is, amit most itt bemutatok – már amennyire egy gyakorlati dolgot írásban be lehet mutatni.

A történet több változatban is ismert, de azt hiszem most sikerült megtalálnom az autentikus változatot. A Saddle-Work-öt nem F.M. Alexander fejlesztette ki, hanem tanítványa és pártfogoltja, Walter Carrington (1915-2005), akinek a repülőgépét a Balaton környékén lőtték le a Második Világháború idején. Carrington anglikán papnak készült és ennek kapcsán került kapcsolatban Alexanderrel a harmincas évekbe. A repülős incidens követő hosszas gyógykezelés alatt fordult ismét az  A.T. (az Alexander Technique nemzetközileg használt rövidített neve) felé. Ő is az un. első generációs AT tanárok egyike.

1955-ben Walter Carringtonhoz fiatal lány érkezett (a történet különféle változatai megegyeznek abban, hogy tíz év alatti volt, a valós kora 4 éves lehetett) spina bifida (a nyitott gering enyhébb változata) diagnózissal, ami annyit jelentett, hogy nem tudta használni a lábait és ülni is csak nehezen tudott. A közös munka ugyan hozott eredményt, de Carrington nem volt elégedett. Ekkor támadt az a gondolata, hogy ha a fiatal lányt a hintalóra ülteti a dolgozószobájában (amivel a kisgyerekeket szórakoztatta, miközben a szüleiken dolgozott). Így a lábakon szabadon lógtak a két oldalon és sokkal jobban tudott dolgozni rajtuk. Annyira sikeres volt, hogy úgy gondolta, ha a gyerekeknél is működhet, akkor a felnőtteknél is működni fog, ezért olyan magasra tett egy bőr lovagló nyerget, hogy lábait lógatva egy felnőtt is ráülhessen.  Ez a nyeregállvány olyan faállvány, amilyenen a nyergeket tartjuk a lovardákba, csak magasabb és természetesen megfelelő teherbírású. Ezt követően rendszeresen használta felnőtteknél, és hároméves nappali tagozaton betanította a használatát. Az Egyesült Királyságban AT tanárok ma is rendszeresen használják ezt a módszert lovasok és nem lovasok esetében is. (Sőt van lovasokra specializálódott AT irányzat is). A fiatal páciens végül teljesen normális életet élhetett. Ahogy nőtt ő is nyeregbe ülhetett. Tizenhárom éves korára az AT és a Saddle-Work segítségével annyira megerősödött, hogy mankóval, bottal kezdett járni. Ez vezetett az önálló életvitelhez, egyetemre járt, autót vezetett, dolgozott.

 

Walter Carrington 87 évesen lovon. Ötven évesen kezdett lovagolni. A ló neve Badger.

Kép forrása: http://alexandertechnique.tv/blog/walter-carrington-1915-2005/
http://waltercarrington.com/obit/

Hazai forrás hiányában megrendeltem egy hangfelvétel sorozatot, amely lényegében egy vezetett, audió gyakorlatsor AlexanderTechnique-ből lovasoknak. Az anyagot Kristen Harris készítette. Némi kutatás után megtaláltam új, festészettel foglalkozó oldalán az anyag elérhetőségét. Tudomásom szerint ez a világon az egyetlen lovasoknak szóló AT audió, amely a Walking With Your Horse címet viselte.

Néhány gondolat az ismertetőből:

„Ezeket az Alexander-technika leckéket kifejezetten azoknak a lovasoknak tervezték, akik több harmóniát, áramlást, érzést és bizalmat szeretnének kialakítani önmaguk és lovaik között”…

„Az Alexander-technika már több ezer versenyzőnek segített abban, hogy javítsák a lovaglást, és fejlesszék a nagyobb koordinációt, egyenességet, könnyedséget, szabadságot, tapintást és áramlást…”.

A felvétel kb. 50 perces és két részből áll, ára 10 GBP. Én soha sem hallgatom lovaglás közben – bár ma már ez technikailag nagyon könnyen megoldható, hiszen az mp3 formátumú hang telefonon is lejátszható – hanem a lovaglás előtt, úton a lovarda felé. A lovaglás előkészítésére a testtudatosság felébresztésére is kitűnően alkalmas, rendkívül hasznosnak találom és nem győzőm hangsúlyozni, hogy – amennyire tudom – ez az egyetlen ilyen anyag. Amíg nicsenek AT Saddle-Work tanárok nálunk – és úgy tudom nincsenek – egyenesen nélkülözhetetlen.

További források, ismeretek:
https://artofposture.co.uk/saddle.html

https://www.alexander-technique.com/wooden-horse-alexander-technique/

20 perces szerda

…ami annyit jelent, hogy ennyit legelhettünk a karámon kívül. Az idő jó volt, Arippo vedlik, sokat hempereg. Lovazni akartunk ma a hétfői előkészítés után, amiről videó is készült. De frontos idő lett, hajnalban kb. 1 fok volt. Nappal sem volt több 10 foknál, hiába sütött szépen a nap. A szügyénél elmúlt végre az a gombásodás féle, ami azért alakul ki, mert nagy a szőre és ahogy legel nem szellőzik ott a bundája.

Ennyi év után már elég jól ismerem Arippot, hogy kiszámítsam mit, mikor és hogyan csinál. A kommentárt jól sikerült időzíteni, de az elejéről így is lemaradtam. 2024. március 20.