Nyeregben

Hanyagoltuk a földi munkát ma is. Időm se volt igazán és elég meleg is volt. Mivel fülledt, esős, frontos idő van fontos volt bekenni a patáját. Most már esedékes lenne a körmölés, de egy hetet még várnunk kell a körmölőre. A pálya el volt ázva és egyébként is a fedelesbe készültünk. Most nem raktam ki semmilyen feladatot, mert nem akartam sokat menni. Végül kb 25-30 percet mentünk nyeregben, lépésben, ügetésben.

Esős, frontos

2022.07.08. Ma Arippo megkapta a nyugat-nílusi elleni oltást – profi módon viselkedett. Sokat vártunk az orvosra, több, mint egy órát és ezalatt végig legeltettem, szinte már meg is unta. Az idő ma is fülledt volt, állandóan vihar készülődött és erősebb szert használunk a legyek ellen, mert a régebbi nem tartja őket távol.

2022.06.07. Fülledt az időpontok, frontok jönnek-menek. Arippo-val bejárjam azt az utat amin közösen mennénk szombaton – ha nem jön túl sok eső addig. Rögtön láttam, hogy  Arippo  vadul legel és a legyek szintén vadul csíptek. Ebből már lehetett is tudni, hogy  időváltozás jön. Kapott egy nagyon kevés kerabolt almával és még is ette. Hagytam legelni azután az erdő felé vettük az irányt. Rég jártunk erre és Arippo mindent megnézése, ideges is volt kissé.  Mindenképp jó, hogy kicsit megnéztük ezt az útvonalat, ha nem is végig. Visszafelé már nyugodtabb volt, de nem sokkal. Ide még ki kéne jönni szombat előtt, bár elsősorban a fura időjárás okozott benne feszültséget.

Heti

2022.06.06. A gyerekek ma először lovagoltak önállóan Arippo-val, nem mentem mellettük. Mindenki nagyon jól csinált minden, Arippo érzékelte, hogy a lányok már egyre jobban lovagolnak és hagyta magát irányítani, nem engem tekintett vezetőnek. De nem fárasztotta magát feleslegesen… De még akadályokat is teljesítettek: lépőfák és folyósó bójákból, volt megállás és elindulás is. Csak lépés volt, mert a lányok szárhasználata még nem kiforrott.

2022.06.03. Ma „csak” befújtam  Arippo-t, hogy ne járják a legyek. Ezzel együtt itt a rovarhelyzet sokkal jobb, mint a szigeten. Utána legeltünk,  de a karám előtt.

Majd fel kéne deríteni az erdő felé vivő utat ( ennyi idő most nem volt), mert egy fiatalabb lóval (karámtárs) mennénk erre egy hét múlva, aki még nem nagyon volt kint terepen. Több tervünk is van: pályán ugrás, kisterep, nagyobb terep – ez utóbbi a múltkori nagy kiterjesztése lenne.

Vasárnap

Kellemes időben, reggel mentem ki, meglepő módon már voltak a pályán, és később is mozogtak a lovasok.Most sem kértem semmit földről, csak annyit amennyit a nyergeléshez és lábkihúzáshoz kellett. Bent lépőfákat tettem ki és bójákat. A rudakon mindenféle irányból áthaladtunk, a kapuknál jármódváltás volt, illetve galoppba ugratás. Arippo így sokkal jobban érti, hogy galopp jön, ha kapun kell áthaladnia. Régi ismerősöket vártunk, akik lehet áthozzák ide a lovukat, tehát maradtunk bent a pályán és 45 percet töltöttem nyeregben. Karórával a kézen sokkal könnyebb beosztani az időt. Arippo jól ment jól néz ki, szőre szép, nem kövér, nem sovány, formás.

Terep

Napos hideg idő volt, éjjel mínuszok vannak, viszont a lovak heverésznek nappal. Úgy gondoltuk megpróbálunk egy terepet. Bent készültünk elő, egy keveset földről dolgoztunk, utána nyeregből. Eléggé szépen ment minden, de sajnos a lábak kihúzását elfelejtettem. Kivezettem a hátsó úton, de Arippo mindent megnézett, távoli traktort és embereket is, azt hittem soha nem jutunk el az út másik oldalára. Előzőleg sokáig gondolkodtam merre menjünk és végül a nagy rétet választottuk. Az áron leszállva keltünk át és a másik oldalon már nyeregben mentünk. Az üres telek mellett elhaladva ügetést mentünk. Még nem nő itt fű, lehet látni, hogy jó a talaj – nem értem miért nem járnak erre a lovasok – és meg lehetett figyelni hol mennek ösvények. A vaddisznó kilövő helyen viszont sáros volt az út és volt friss fű is. Azután tovább mentünk az út másik oldalára, ahol még eddig nem jártunk, és elmentünk egészen a főútig. Majd ugyan így tértünk haza, de vágtákat is tettünk bele.

Január vége…

Január utolsó napjára terep lovaglást terveztem, mert végre jó a talaj és nincs szél. De kevés időm volt, ezért Masterson kezelést kapott az almaadag után az első karámban. Most történt először, hogy egészen az etetőig kellett érte mennem, eléggé elfoglalta az evés. Nem volt annyira motivált, mint tegnap – lehet kifáradt a tegnapi vihartól, ami sok kárt okozott a lovarda környékén. Csak a nyakon és a tarkóján dolgoztam. A kezelés nem volt zavartalan, mert helyreállítások folytak a lovarda környékén, de végül elég sokat ásított, a végén könnyedén jött mellettem, vissza a karámok felé.

Kezdődik…

2022.01.27. Ma végre kijutottam a lovardába és megkezdhettem a kerabol adagolását. Kicsit tartottam tőle, hogy esetleg nem eszi meg, de szó sem volt ilyenről. Négybevágott almákkal kevertem el egy, az előírtnál kisebb adagot. Utána röviden legeltettem. Délután mégegyszer legeltettük a gyerekekkel. Végre enyhébb az idő, az éjszakák sem olyan fagyosak, ma már mozgolódtak a lovak is.

Az első adag

2022.01.28. Ma is kapott, de most csak annyi időre mentem amíg jóízűen megette. Belső, alsó zsinórt megint meg kellett kötnöm. Ma méginkább mozgolódtak a lovak. Arippo is benne volt a fogócskába, jól néz ki.